Hosting alırken dikkat edilmesi gerekenler

Hosting Nedir?

Hosting kelimesi dilimize İngilizceden geçmiştir. Hosting kelimesinin Türkçe karşılığı kaynaklarda farklı anılmaktadır. Kimi kaynakta “barındırma alanı” olarak bahsedilirken bazı kaynaklarda ise “web barındırma alanı” olarak anılmaktadır. Hosting ve web siteleri için bir benzetme yapacak olursak eğer arazileri hosting, binaları web siteleri, binaların içerisinde ki insanları ise web sitelerine giren ziyaretçiler olarak tanımlayabiliriz. Web siteleri yılın her günü erişime açık olabilmesi için hosting adında bilgisayarlara ihtiyaç duymaktadır. Bu bilgisayarlara server denilmektedir. Serverların bulunduğu bilgisayarlar günlük yaşantımızda kullandığımız cihazlardan donanımsal açıdan daha özellikli olduğu bilinmektedir. Serverlerın bulunduğu yerlere datacenter veya Türkçesi ile veri merkezi denilmektedir. Veri merkezleri; web sitenizin erişiminin kapanmaması için bir takım özelliklere sahip olmak zorundadır. Bu özellikler; doğal afet, sel, yangın gibi mücbir sebep oluşum halinin önüne geçmek adına tasarlanmaktadır.

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizden yayınlayacağınız her şeyi ziyaretçilerinize gösterebilmek için hosting sahibi olmanız gerekmektedir. Ziyaretçileriniz sahip olduğunuz alan adına giriş yaptığı zaman sitenizde bulunan dosyalara erişmesini istiyorsanız bir hostinge sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bir hostinge sahip değilseniz ziyaretçileriniz sitenizde göstermek istediğiniz içeriklere ulaşamayacaktır.

Hosting Türleri Nelerdir?

Her sitenin ihtiyaç duyduğu hosting farklılık göstermektedir. Sitenizin ihtiyaç duyduğu alt yapı boyutuna, kullanmak istediğiniz işletim sistemine göre çeşitlilikler görülmektedir.

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri;

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere hostingleri evimizde ki bilgisayarlara benzetmek en doğru tanım olacaktır. Bilgisayarlarımızda nasıl ki bir tür işletim sistemi kullanıyorsak hostinglerde de işletim sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. İki farklı türde işletim sistemi kullanan hosting çeşidi vardır.

Bunlar;

Linux Hosting

Linux Hostingler Linux işletim sistemi alt yapısını kullanmaktadır. PHP, MySQL, Perl ve Cgi dilinde yazılan web sitelerini barındırmak için önerilmektedir. Bu işletim sistemlerinin dışında WordPress ve OpenCart gibi sistemler Linux tabanlı işletim sisteminde daha verimli olduğu görülmektedir.

Windows Hosting

Windows Hostingler Windows işletim sistemi alt yapısını kullanmaktadır. ASP  dilinde yazılan web sitelerini barındırmak için önerilmektedir. ASP işletim sistemimin dışında NET Framework ile  geliştirilen uygulamalar, MSSQL ve Access veri tabanı da  Linux tabanlı işletim sisteminde daha verimli olduğu görülmektedir.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Hosting hizmetleri bağlı bulunduğu sunucular vasıtasıyla bir veya birden fazla site barındırabilmektedir. Sunucular 4 farklı şekilde parçalanıp gruplandırılmaktadır. Bunlar;

Dedicated Server

Türkçeye adanmış sunucu olarak geçen dedicated serverlara fiziksel sunucu denilmektedir. Sunucunun tamamı bir kişiye aittir ve bir kişi sunucuyu istediği gibi kullanabilmektedir.

VDS

VDS sunucular sanallaştırılmış fiziksel sunucular olarak dilimize çevrilmektedir. VDS’ler ile sahip olunan fiziksel sunucunun çeşitli metodlar ile birden fazla sunucu haline çevrilmesine denilmektedir. 2 TB depolama alanına sahip olan bir sunucu istenilirsen 1 TB, 500 MB ve 500 MB şeklinde (depolama alanları daha iyi anlaşılsın diye yuvarlama yapılmıştır, değişiklik gösterebilir) 3 parçaya ayrılabilir. 3 ayrı parçaya ayrılan sunucunun ram kullanımı da buna göre değişiklik gösterecektir.

VPS

VPS sunucuları ile VDS sunucuları neredeyse aynıdır. VPS sunucular; CPU, RAM ve diğer kaynakları o anki ihtiyaca göre karşılamaktadır. VPS sunucular Sanallaştırılmış Özel Sunucu adıyla Türkçemizde anılmaktadır.

Shared Web Hosting

Paylaşımlı hosting olarak dilimize geçen bu hosting modelinde bir sunucu içerisinde birden çok site barındırmaktadır. Genellikle ziyaretçisi az olan, kaynak ihtiyacı minimum olan sitelere bu hosting modelini seçmektedir. Bu hosting modelinde server içerisinde var olan tüm sitelere eşit miktarda RAM ve CPU dağılımı olacağı için sizinle birlikte ortak tüketim yapan bir sitenin kaynakları aşırı tüketmesi sizin sitenizi de yavaşlatacaktır.

Diğer Hosting Çeşitleri

4 ana hosting çeşidinin dışında piyasada 4 adet farklı modellerde hosting hizmeti de sağlanmaktadır. Bunlar;

WordPress Hosting

Son yıllarda artan WordPress kullanımı ile birlikte WordPress altyapılı sitelerin sunucuların kaynaklarını fazla tüketmesi sonucu bu hostinge ihtiyaç duyulmuştur. WordPress Hosting ile ücretsiz temalar yüklü olarak size gelir, güncellemeler otomatik olarak yapılmaktadır.

Cloud Hosting

Dilimize Bulut Sunucu olarak geçen Cloud Hostingin en önemli avantajlarından birisi dilediğiniz zaman panel yardımıyla ihtiyaçlarınıza göre kaynakları artırabilir veya azaltabilirsiniz. Bulut sunucularda birden fazla fiziksel sunucu kullanıldığı için herhangi bir donanım arızası sitenizin kapanmasını veya hız kaybetmesini sağlamaz. Bulut sunucular ile siteniz her zaman açık kalacaktır.

Bulut sunucularda ziyaretçileriniz en yakın sunucuya yönlendirilecek, bu sayede sitenize daha hızlı erişim sağlayacaktır. Bir web sitesinin bulut sunucularının Yunanistan, Belçika ve Amerika’da olduğunu varsayalım. Türkiye’den eğer bu siteye giriliyorsa ziyaretçiler Yunanistan’da bulunan bulut sunucuya yönlendirilecek, bu sayede daha hızlı ve kesintisiz hizmet alacaktır.

Kurumsal Hosting

E-posta trafiği çok olan işletmeler için önerilen bir çözümdür. Normal hostinglerden farklı olarak daha sağlıklı bir e-posta gönder-al teknolojisine sahip olmasıdır. Normal hostingler de belirli bir saklama kapasitesi varken kurumsal hostinglerde diğer hosting paketlerine nazaran daha büyük bir alan mevcuttur.

E-Posta Sunucusu

Sadece e-postaların kullanımı için tercih edilir. Bu sunucu servisinde web siteniz ve birtakım uygulamalarınız barınmaz, yalnızca e-postalarda kullanılması için tercih edilmektedir.

Mail Hosting

E-posta sunucusu ile aynı amaca hizmet etmektedir. Yoğun E-posta trafiğinizi daha sağlıklı kullanabilmeniz için alternatif bir üründür.

Hosting Firmalarının Sağladığı Hizmetler

Hosting hizmeti aldığınız firmalardan genellikle domain satın alım, SSL sertifikası, satın almış olduğunuz sunucular için bakım hizmeti gibi bir takım hizmetler satın alabilirsiniz. Hosting satın aldığınız firma ile görüşerek bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Hosting hizmetini sitenizin varlığını sürdürebilmek adına satın almaktasınız. Sitenizin ve kullanıcılarınızın güvenliğini sağlamak adına birtakım güvenlik hususlarına dikkat etmelisiniz.

  1. Şifrenizi basit tercih etmemelisiniz. Şifrenizde mutlaka büyük harf, küçük harf kullanmalı; şifrenizin içerisinde noktalama işaretlerine de yer vermelisiniz.
  2. Web sitenizin admin şifresi, web sitenize ait olan sosyal medya hesaplarınızın şifreleri, bir takım sahip olduğunuz mail şifreleriniz ve hosting şifrenizin farklı olmasına önem göstermelisiniz. İnternet üzerinde kullandığınız şifrelerin hepsinin birbirinden farklı tercih etmeniz kötü emelli kişilerin sizlerin hesaplarına erişimini zorlaştıracaktır.
  3. Hosting hesap şifreniz ile veritabanı şifreleriniz mutlaka farklı olmalıdır.
  4. Şifrenizi belirli aralıklarla yenilemeniz sizler için sağlıklı olacaktır. Bunun için belli aralıklarla kendinize hatırlatıcı oluşturabilir, bu sayede şifrenizi güvene alabilirsiniz.
  5. Mevcutta kullandığınız cihazda keylogger gibi kötü niyetli şifre kaydedici programların var olmasına karşın şifrelerinizi oluştururken ve yazarken ekran klavyesi kullanamaya önem gösterin.
  6. Güvenliğinden şüphe ettiğiniz sitelerden eklenti ve yamayı hosting hesabınıza eklemeyin. Sadece güvenli kaynaklardan elde ettiğiniz eklenti ve yamaları hosting hesabınıza ekleyin.

Tagler:

 Hosting, hosting nedir, hosting sorgulama, hosting ne demek, hosting nedir domain nedir, hosting nedir ne işe yarar

Yorum yapın