SSL nedir? Ne işe yarar?

SSL nedir? Ne işe yarar?

SSL İngilizce bir kısaltma ile dilimizde yer etmiştir. Bunun açılımı ise Secure Sockets Layer şeklindedir. Türkçe karşılığı ile Güvenli giriş katmanı olarak geçmektedir.

SSL sertifikası, ziyaretçilerin  web sitenize girdiklerinde paylaşmış oldukları özel bilgileri korumaya yarayan bir güvenlik protokolüdür. Örneğin, bir SSL sertifikası web sitenize üye olan ziyaretçilerin kişisel verilerini ya da site üzerinden alışveriş yapan müşterilerinizin kredi kartı bilgilerini korumaktadır.

Genelde E-ticaret sistemleri için ihtiyaç duyulur. Fakat Google’ın 2014 yılında, kendi resmi blogunda yapmış olduğu açıklamaya göre, web sitesinde SSL sertifikası olanlar https:// kullanmayan web sitelerine oranla ön sıralara çıkmaktadır. Bu nedenle SSL sertifikasına sahip olarak, web sitenizi Google sıralamalarında öne çıkarabilirsiniz.

Web sitesinin güvenli olduğu nasıl anlaşılır?

Ziyaret etmiş olduğunuz web sitelerinde aşağıdaki görselde de görebileceğiniz üzere bir kilit simgesi bulunmaktadır. Bu kilit simgesinin anlamı ise, ziyaret ettiğiniz web sitesinin güvenliği bir üst seviyeye taşıdığı anlamına gelir.

SSL Türleri Nelerdir?

Standart SSL (Domain SSL)

Standart SSL sertifikaları, yalnızca tek bir domain için kullanılan standart koruma özelliklerine sahip SSL sertifikası çeşididir. Genelde 10.000$ kadar garanti bedeli bulunur. Standart SSL sertfikası satın aldığınızda, SSL’den kaynaklı bir sorun yaşandığında 10 bin dolara kadar teminat yer alır. Türkiye’de en yaygın olarak tercih edilen Standart SSL Sertifikası Comodo SSL’dir. Standart SSL satın almak için herhangi bir evrak talep edilmemektedir. Standart SSL, en uygun fiyatlı SSL Sertifikası olarak ön plana çıkmaktadır.

Wildcard SSL Sertifikası

Wildcard SSL sertifikası, bir adet ana domain ve buna bağlı olarak açılan, sınırsız subdomain desteği bulunan bir SSL sertifikası çeşididir. Wilcard SSL Sertifikası satın alma işlemi ile subdomain’de yer alan tüm projelerinizde tarayıcıda “Güvenli” ibaresi yer alır.


EV SSL Sertifikası (Yeşil Bar SSL) 

EV SSL sertifikaları, resmi evraklar ile satın alınabilen, firma doğrulaması gerektiren ve özellikle kurumsal firmalar ve e-ticaret siteleri için tercih edilen SSL sertifikası türüdür. EV SSL satın almak için kurum yapınıza göre değişen farklı evraklar ile işletmenizi ya da kurumunuzun doğruluğunu kanıtlamanız gerekmektedir. EV SSL sertifikasının Standart SSL sertifikalarına göre farkı, tarayıcı çubuğunda yalnızca “Güvenli” ibaresi ya da kilit simgesi yer almaz. Firmanızın tam isimi ve unvanı yer alır. Bu özellik ile sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerde, daha fazla güven duygusu oluşur ve daimi müşteriye dönüşme oranları yükselir. EV SSL sertifikalarında genel olarak en çok tercih edilen ise Comodo EV SSL’dir.

SSL protokolünü hangi tarayıcılar desteklemektedir?

Günümüzde bilinen ve hali hazırda kullanılan popüler tüm tarayıcılar SSL protokolünü desteklemektedir. Örnek verecek olursak eğer; Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer, Opera, Safari bu tarayıcılardandır.

En yaygın şekilde tercih edilen ve satılan SSL sertifikaları ise; Comodo SSL, Rapid SSL, Certum, Thawte, Symantec gibi isimlerden oluşur. 

Yorum yapın