Domain alırken dikkat edilmesi gerekenler

Domain (Alan Adı) Nedir?

Domain nedir sorusu internetin yaygınlaştığı günden beri sıkça sorulan soruların başında gelmektedir. Domain yani Türkçe olarak “alan adları” isminizin veya markanızın internet itibarı için gerekli olan en önemli şeyin başında gelmektedir. Markanız arama motorlarında aratıldığı zaman ön planda çıkabilmesi için domaininizin ne olacağı önemlidir. Seçeceğiniz alan adının akılda kalıcılığı bu hususta çok önemlidir. 

Domainler site/marka isminiz ve uzantısı şeklinde oluşmaktadır. Örneğin desteklio.com markasında “desteklio” marka ismi iken “.com” ise uzantı olarak kabul edilmektedir. Desteklio.com ise domain olarak anılmaktadır.

Aynı isimle iki adet web sitesi olması imkansızdır. Her alan adının kendine özel benzersiz IP adresi mevcuttur. 

Domain Kayıt – Alan Adı Kayıt Ne Anlama Gelir?

Domain satın alma işlemleri genellikle kiralama usulü ile çalışmaktadır. Sahip olmak istediğiniz alan adının kullanım haklarını minimum 1 yıllığına kiralayıp, 1 yıl kullanım hakkına sahip olursunuz. Alan adınızın kullanım hakkını devam ettirebilmek için kiralama sürenizin bitmesi sonucu yeniden kiralama işlemini yapmanız gerekmektedir.

Domain Neden Önemlidir?

Alan adı seçiminiz markanızı temsil etmek için önemli bir adımdır. Kurumsal kimlik çalışmalarınızda bir alan adına sahip olmanız, bu alan adına bağlı bir mail hesabını oluşturmanız müşterilerinizin gözünde sizleri daha kurumsal hale sokacaktır. Alan adı seçerken bunları göz önüne alarak hareket etmeli, alan adınızı seçerken en doğru tercihi yapmalısınız.

Doğru Alan Adı Seçiminde Domain Sorgulamanın Önemi

Alan adı alırken mükemmel isimler bulabilirsiniz. Unutmayın ki alan adları herkese açık olduğu için aklınıza gelen mükemmel isim daha önceden alınmış olabilir. Aklınıza gelen alan adını başka birisi almış mı diye kontrol etmeniz gerekmektedir. Alan adları satın alım yapılıp kullanılmadan senelerce bekletilebilir. Bu yüzden alan adınızı satın alırken öncelikle alınıp alınmadığını kontrol etmeniz, eğer alındıysa buna göre hareket etmeniz önem arz etmektedir.

Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Alan adı seçerken önceliğinizin basit ve akılda kalıcı olması, okunması kolay bir seçim yapmanız gerekmektedir. Telaffuzu zor olan, anlamsız, akılda kalıcılığı zor olan bir site hem marka güvenilirliğinizi hem müşteri potansiyelinizi hem de Google algoritmaları tarafından keşfedilme ihtimalinizi ortadan kaldırır.

Sahip olduğunuz Domain adresinin “.com” adresi size aitse diğer popüler uzantıları da (.net, .org, .info gibi) satın almanız gerekebilir. Sahip olduğunuz alan adının uzantısına benzer uzantılı siteler ile markanızın güvenilirliği kaybedilebilir, dolandırıcılık yapılabilmektedir.

Popüler Domain Uzantıları

Her geçen gün internetin yaygınlaşması ile beraber kişiler ve kurumlar kendi web sitelerine açmak adına ad soyadlarının veya kurumlarının isminin alan adlarını satın almaktadırlar. Her geçen gün artan alan adı alım sayısı bugün istediğimiz alan adını satın alamama boyutuna gelmiştir. En yaygın kullanılan alan adı olan “.com” uzantısıyla biten alan adı alamayan kişi ve kurumlar “.com” dan sonra en sık satın aldıkları “.net” uzantısını da satın alamazlarsa genellikle domain almaktan vazgeçmektedir. Yüzlerce popüler domain arasında “.com” ve “.net” popüler olsa da bilinmesi gereken birkaç domain ve nerede kullanıldıklarını sizlerle paylaştık. 

(DOMAİN3 FOTOĞRAF)

En popüler Domainler;

com: Web sitesi açılacağı zaman ilk başvurulan domaindir. Kişisel ve kurumsal olarak bu domain satın alınmaktadır.

org: Organizasyonlar, kar amacı gütmeyen oluşumlar bu alan adını kullanmaktadırlar.

ac: Akademik web adresleri için popüler olarak kullanılmaktadır.

net: Servis sağlayıcı şirketler tarafından kullanılmaktadır.

gov: Devlet kurumları tarafından kullanılmaktadır.

edu: Education kelimesinden türetilmiştir ve eğitim için kullanılmaktadır.

info: Bilgi verme amaçlı kurulan sitelerde kullanılmaktadır.

travel: Seyahat acenteleri için kullanılmaktadır.

shop: E-ticaret siteleri kullanmaktadır.

Tagler: domain, domain nedir, domain ne demek, domain al, alan adı, alan adı nedir, alan adı alma, domain sorgulama, alan adı sorgulama

Yorum yapın