DNS Nedir ?

DNS NEDİR?

Dns kelime olarak açılımı “Domain Name System”dir. Türkçe alan isimlendirme sistemi olarak geçmektedir. İnternet ağına bağlantı yapan her cihazın ip adresi vardır. İp adresi ağdaki konumu göstermektedir. İp adresleri karmaşık ve sayısal kodlardan oluştuğu için akılda kalması, hatırlanması zordur. Dns alan isimlerini karmaşık sayılardan oluşan ip adreslerine dönüştürür. Yani yaptığı işlem bilgisayarlar arasında iletişimi kolaylaştırıp, sağlamaktır. Daha da açıklayıcı olarak ifade etmek gerekirse, herhangi bir siteye gitmek istediğinizde tarayıcı adres kısmına alan adını yazarsınız. Dns de alan adını gitmek istediğiniz sitenin ip adresine çevirir. Örneğin; siz tarayıcıya desteklio.com yazdıktan sonra dns bunu ip adresine çevirip sizi sitenin çalıştığı sunucuya yönlendirir. Yani dns olmasaydı her ulaşmak istediğimiz sitenin sayısal kodlardan oluşan ip adreslerini ezberlemek zorunda kalacaktık.

Dns Nasıl Çalışır?

Dns, dünyada birçok yerde bulunan dns sunucuları  aracılığıyla çalışır. Çok kısa süreler içerisinde alan adı ve ip adresi arasında bağlantı kurarak çalışır. Bu işlem için dns sistemlerinde dns istemcisi mevcuttur. Browsera bir arama geldiğinde bu arama dns sunucusuna yönlendirilir. Sunucular arama esnasında dnsleri çözümleyerek sizi doğru adrese yönlendirir.

Dns Neden Değiştirilir?

Site ulaşılabilirliği, hızı arttırmak için yapılabilir. Ayrıca cloudflare gibi kullanacağını hizmetlerle sitenize yapılabilecek olası saldırıları bertaraf edebilirsiniz.

Yorum yapın