Web Sitesi Nasıl Yedeklenir ?

WEB SİTESİ NASIL YEDEKLENİR?

Web sitelerine yönelik tehditler oldukça ciddi olup, yedek almak bazen hayati önem arz edebilir.  Kötü amaçlı yazılım ve virüsler, sitede yapılan güncellemeler sırasında sitenin çökmesi ya da tamamen kullanıcı kaynaklı hatalar site çökebilir. Bu gibi durumlarda yedeği tekrar yüklemek zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır. Aşağıda panelden yedek alma, otomatik yedekleme, manuel yedek alma hakkında detaylı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Cpanel Otomatik Yedek Alma

Cpanel’e; siteadınız.com:2083 linkinden kullanıcı panel bilgilerinizle erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra yedekleme sihirbazı kısmından yedekleme ya da backup butonundan tam yedeklemeyi başlattıktan sonra sistem sizden mail adresinizi isteyecek ve yedekleme bittikten sonra mail adresinize bilgilendirme gelecektir.

Alınan yedeği yine cPanel’de yedekleme başlığı altında .tar.gz uzantılı olarak bulabilirsiniz. Aldığınız bu yedek tam bir yedek olup içerisinde tüm sistem dosyaları veritabanı dahil olmak üzere yedeğinizi bulabilirsiniz.

Cpanel Üzerinden Manuel Yedek Nasıl Alınır?

Manuel yedek almak için dosya yöneticisi bölümünden giriş yapıp public_html ( ya da hangi dizindeyse) sağ tıkladıktan sonra compress> zip arşivi> compress file dedikten sonra yine aynı dizinde .zip uzantılı dosya yedeğiniz gelecektir. Üzerine sağ tıklayıp download dedikten sonra yedeği bilgisayarınıza da indirebilirsiniz. Bu şekilde sitenizin dosya yedeğini kolaylıkla almış olursunuz. 

Veritabanı yedeğinizi de cPanel> veritabanları> phpMyadmin sol taraftan veritabanınızı seçip üst menüden dışa aktar> git diyerek yedeği doğrudan cihazınıza indirebilirsiniz.

MANUEL YEDEK ALMA

Sitenizin yayına çıktığı sunucudan 3. Parti uygulamalar aracılığıyla dosyalarınızı cihazınıza indirebilirsiniz. Aşağıda filezilla üzerinden nasıl yedek alınacağına dair örneği bulabilirsiniz.

Sunucunuza ftp bilgilerinizle bağlanıp, sağ alt tarafta ok ile gösterilen kısımdaki dosyalarınızı sol taraftaki bilgisayarınıza dilerseniz backup klasörü oluşturup sürükleyip bırakabilirsiniz. Ya da sürükleyip masaüstüne de kopyalayabilirsiniz. Bu yaptığınız işlemle sadece sitenize ait dosya yedeklerinizi almış olursunuz. Veritabanı yedeği için yukarıdaki gibi phpmyadmin üzerinden işlem yapabilirsiniz. 

Yorum yapın